About

vaaka_750

Valokuva: Teemu Kuusimurto

 

Nimeni on Jyrki Vainio (syntynyt 1977), olen pilapiirtäjä, sarjakuvantekijä ja kuvittaja. Pilapiirroksiani on julkaistu helmikuusta 2016 lähtien Turun Sanomissa kolme kertaa viikossa (maanantai, keskiviikko, perjantai) ja huhtikuusta 2016 lähtien myös yhteisjulkaisuna kerran viikossa Länsiväylässä, Vantaan Sanomissa ja Helsingin Uutisissa (lauantai).

Tunnetuimpia aiempia sarjojani ovat olleet Partio-lehdessä julkaistava Närhivartio (vuodesta 1996), armeijan Ruotuväki-lehdessä julkaistava Tornitouhua (vuodesta 1999), sekä Rovaniemen, Vaasan ja Otaniemen ylioppilaslehdissä nähty pilakuvasarja Aivoutouksia (1999-2005 – tai jotain niillä paikkeilla). Ennen Turun Sanomia poliittisia pilapiirroksiani on nähty silloin tällöin Ilta-Sanomissa.

Työskentelen tällä hetkellä freelancerina ja teen kaikenlaisia piirros- ja kirjoitustöitä. Erityisalojani ovat yritysviestintä piirroksen keinoin ja tapahtuma- ja luentovisualisointi.

Piirrosteni asiakkaita ovat olleet mm. yrityksistä ja yhteisöistä: Nokia-Siemens Networks, Nordea, Tekes, Tieto, Saarioinen, Oulun Energia, Diacor, Forcit, Psycon, MCI Press, Sanoma News, Poliisi, Puolustusvoimat, Pelastuslaitos, Opetushallitus, Taiteen keskustoimikunta, Patentti- ja rekisterihallitus. Sekä lehdistä mm.: Turun Sanomat, Länsiväylä, Vantaan Sanomat, Helsingin Uutiset, Ilta-Sanomat, Partio, Ruotuväki, Apu Lukemisto, Meidän Mökki, Kymen Sanomat, Kouvolan Sanomat, Etelä-Saimaa, Lapin Kansa

Toimin aiemmin myös Kuvittaja-lehden päätoimittajana ja olen kirjoittanut piirrosaiheisia juttuja myös mm. Suomen Sarjakuvaseuran Sarjainfo-lehteen. Olen myös opettanut ja luennoinut piirtämisestä ja kuvakerronnasta erilaisille yleisöille ala-asteista korkeakouluihin.

//

My name is Jyrki Vainio. I’m a cartoonist and illustrator. My work has been regularly published since I was 16 (I was born in 1977). I’ve done cartooning in all its forms: comic strips, comic books, political cartoons, children’s books and cartoon illustration. I work as a freelancer and specialize in visual communication for corporations through cartoons. I currently do three editorial cartoons a week for Turun Sanomat and one cartoon a week for Länsiväylä, Vantaan Sanomat and Helsingin Uutiset.